onsdag 23 november 2011

Ysta ost

I helgen var det dags för den stora "ystardagen".
Nåja, vi tog det i liten skala bara för att få prova på. Farmor stog för alla
tillbehör - hon vet hur man gör.
Det kändes som om jag har gjort det här förut och allt eftersom vi kom igång
blev jag näst intill proffs. Hrm!

Jag HAR ystat förr, jag vet det, men kan inte riktigt sätta fingret på VAR
jag har varit och med VEM jag har ystat?




Farmor instruerar Patrik om hur han ska göra. Japp, det går inte att göra
hur som helst om det ska bli en bra ost. Alla har sina knep och
hemlisar för att lyckas.



Bara formarna i sig tycker jag är fina. Tänk vad mycket de måste ha varit
med om. De kan ju ha funnits i olika kök i många generationer och
skulle då säkert också kunna berätta så himla många
roliga och intressanta berättelser om just ystning.
Vad spännande!



Två ostar blev det och så här fina ser de ut. Nu är jag ingen jättefantast
av just hemystade ostar, men jo, jag tror nog allt att smaken
har ändrat sig med åren - haha. Förr kunde jag inte ens
få för mig att smaka, men nu är jag nog allt lite sugen.
Farmor strödde salt på dem och jag hoppas att hon inte har glömt bort att
vända och smörja dem. Vi överlät detta ansvarsfulla arbete åt henne
då hon är "första ystar chefen" bland oss.
Vi andra är bara lärljungar än så länge.









7 kommentarer:

  1. Vad roligt att behålla de gamla traditonerna vid liv. Jag har varit med och ystat en gång för länge sedan. Men jag håller med dig för osten smakar blää...:)

    SvaraRadera
  2. Tack Martina! Det är så underbart skönt att va hemma i byn igen. Kramisar:)

    SvaraRadera
  3. Ja nu är det bara till att baka schackrutor till sonen. För att få de jämna kan du forma dem med lätt sen blöta händer och sen in i frysen en stund innan de gräddas. Lycka till! :) Kramais

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset Helena. Om någon är sugen på att baka Schackrutor så kolla på Helenas sida;
    http://baklust.blogg.se/2011/november/schackmatt.html

    SvaraRadera
  5. Tack! Jag önskar dig också en bra lördagskväll! Nu blev jag nyfiken på vad du har för tips. Vi får ses nån dag. Kramis:)

    SvaraRadera
  6. Fint inlägg! Hur gick det sen? Smakade osten gott?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Oskar!
      Ja faktiskt så smakade osten väldans gott. När jag var yngre gillade jag inte alls den där hemgjorda osten, men nu tycker jag allt att det är lite mysigt med den traditionen.
      Man ändrar ju sina smaker med åren:)

      Radera

Blir så glad om du lämnar en kommentar när du har besökt min blogg.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...